octombrie 6, 2024
Sanatate

Verificati eticheta pentru a vedea calitatea uleiului.

Verificati eticheta pentru a vedea calitatea uleiului

Recoltare și prelucrare

Uleiul obținut din măslinele recoltate cu grijă, foarte verzi, care nu s-au copt complet, este cel mai bun, deoarece acestea au o concentrație mai mare de componente sănătoase. Un alt factor important este cât de repede trec măslinele de la recoltare la transformarea în ulei. „Unele companii au propriile mori și utilaje de procesare, astfel că pot aduna fructele din copaci, le pun în moară și obține produsul în două ore”, a spus dr. Tassos Kyriakides. Acest lucru minimizează riscul ca fructele să se oxideze sau să fermenteze din cauza faptului că au stat prea mult timp după recoltare. În mod normal, nu ar trebui să existe mai mult de câteva zile între datele de recoltare și cele de procesare. Modul în care este procesat uleiul este, de asemenea, unul dintre cei mai importanți factori care determină dacă acel produs este sănătos, spun experții. Uleiul de măsline extravirgin este cea mai sănătoasă versiune, deoarece este presat la rece o singură dată, fără căldură mare sau solvenți chimici. Prelucrarea specială ajută uleiul extravirgin să își păstreze nutrienții.

Prospețime este esenţială

Poate vă întrebați cum putem afla când au fost recoltate măslinele sau cât de repede au fost ele procesate. Având în vedere popularitatea tot mai mare a consumului de ulei de măsline în diverse diete, unele companii au plasat aceste detalii direct pe etichetele produselor. Alternativ, unele etichete au un cod QR pe care îl puteți scana pentru a citi aceste informații pe smartphone-ul dumneavoastră. Uleiul care nu a avut nevoie de mai mult de trei luni pentru a ajunge de la recoltă la raft este cea mai bună alegere, iar cu cât data limită de consum este mai îndepărtată de momentul în care îl cumpărați, cu atât mai proaspăt va fi produsul.

Sursa: Realitatea.net