aprilie 20, 2025
Altele

Individul care instiga la crime, umil în faţa mascaţilor: „Au fost doar parodii”

Individul care instiga la crime umil in fata mascatilor Au fost doar parodii

Un spectacol al iresponsabilității: instigarea la violență pe rețelele sociale

Într-o lume în care tehnologia ne conectează mai mult ca niciodată, utilizarea greșită a platformelor sociale poate avea consecințe devastatoare. Gheorghe Irava, un bărbat din Onești, a demonstrat cât de periculos poate fi un mesaj aparent „inofensiv”. Cu un trecut infracțional bine documentat, acesta a folosit TikTok pentru a răspândi mesaje de instigare la violență extremă, inspirate de liderul mercenarilor Horațiu Potra. În fața mascaților, însă, curajul afișat online s-a transformat în scuze și implorări de iertare.

De la „glumă” la amenințare: cum se transformă cuvintele în arme

Irava a susținut că mesajele sale erau doar parodii, menite să amuze prietenii. Totuși, autoritățile au descoperit zeci de filmări în care acesta îndemna la acte de violență, folosind un discurs alarmant de similar cu cel al mercenarului Potra. „Ia un cuțit, fii bărbat!”, spunea el, încercând să-și justifice acțiunile printr-o presupusă ironie. Dar cine râde când astfel de mesaje ajung la mii de oameni?

Un trecut întunecat care nu poate fi ignorat

Gheorghe Irava nu este un necunoscut pentru autorități. Cu trei condamnări la activ – pentru trafic de persoane, constituire de grup infracțional organizat și falsificare de documente – acesta pare să fi transformat instigarea în noua sa „specialitate”. Deși a fost eliberat rapid după audieri, prezența sa pe rețelele sociale continuă să fie o amenințare, având aproape șapte mii de urmăritori care îi pot prelua mesajele periculoase.

Rețelele sociale: un teren fertil pentru extremism

Platformele sociale, deși create pentru a conecta oamenii, devin adesea un spațiu pentru propagarea urii și violenței. Consiliul Național al Audiovizualului a cerut eliminarea mesajelor care încalcă legea, însă provocarea rămâne uriașă. Amenzile de până la 6% din cifra de afaceri globală nu par să descurajeze suficient platformele, iar utilizatorii precum Irava continuă să profite de lipsa unei reglementări stricte.

Oglinda unei societăți în derivă

Acest caz scoate la lumină nu doar pericolele rețelelor sociale, ci și vulnerabilitățile unei societăți care tolerează astfel de comportamente. De la glume aparent inofensive la mesaje care instigă la violență, linia este extrem de subțire. Într-o lume în care fiecare cuvânt poate avea un impact uriaș, responsabilitatea individuală și vigilența autorităților devin mai importante ca niciodată.

Sursa: observatornews.ro/eveniment/individul-care-instiga-la-crime-umil-cand-sa-trezit-cu-mascatii-peste-el-au-fost-doar-parodii-613198.html