iunie 8, 2025
Altele

Un kg de roșii românești costă mai mult decât mielul.

Un kg de rosii romanesti costa mai mult decat mielul

Prețul roșiilor românești: un lux de primăvară

În piețele din România, roșiile românești au ajuns să fie un adevărat simbol al luxului. Cu un preț care pornește de la 18 lei și poate ajunge până la 65 de lei pe kilogram, aceste legume au depășit chiar și costul cărnii de miel. Pentru mulți cumpărători, roșiile autohtone sunt acum un produs de ocazie, achiziționat doar în cantități mici, „de gust”.

În timp ce unii clienți consideră prețul exagerat, alții îl văd ca pe un echilibru necesar. „Foarte mult, foarte mult, foarte mult. E greu, mai ales pentru pensionari”, spune un client. În schimb, un alt cumpărător afirmă: „Pentru mine nu mi se pare deloc mare, e un echilibru totuși. Fiecare ia cât poate, cât își permite”.

Importurile domină piața

Majoritatea consumatorilor se orientează către roșiile de import, mult mai accesibile ca preț. Peste 60.000 de tone de roșii din piețele și supermarketurile românești provin din Turcia, oferind o alternativă mai ieftină pentru cei care nu își permit produsele autohtone.

Producătorii locali explică însă că prețurile ridicate sunt rezultatul investițiilor masive în încălzirea solariilor pe timpul iernii. „Prețul va fi de 42 de lei, care va fi prețul final. Noi nu le vom vinde la intermediari, le vindem direct în piață și la chioșcul nostru din Buzău. Este un preț prin care automat trebuie să ne scoatem cheltuielile, că altfel nu am putea înainta să facem în fiecare an”, declară Mircea Tatu, un legumicultor din Buzău.

O salată de primăvară, un lux culinar

Prețurile ridicate nu se limitează doar la roșii. Castraveții depășesc 40 de lei pe kilogram, iar ridichiile și salata verde costă 4 lei fiecare. Ceapa verde, deși mai accesibilă, ajunge la 3 lei legătura. O simplă salată de primăvară devine astfel un lux pentru multe familii.

Comercianții estimează că prețurile roșiilor românești ar putea scădea abia după Paște, când vremea mai caldă va reduce costurile de producție. „Eu zic că după Paște, până la Paște nu. Că afară e tot frig și atunci dacă nu le faci căldură nu cresc, nu se coc”, explică un producător.

Provocările producătorilor locali

În ciuda dificultăților, producătorii locali continuă să investească în culturile lor, sperând să atragă clienți care apreciază calitatea și gustul autentic al roșiilor românești. Totuși, competiția cu importurile ieftine rămâne o provocare majoră, iar consumatorii sunt puși în fața unei alegeri dificile: să susțină producția locală sau să opteze pentru prețuri mai mici.

În acest context, roșiile românești devin mai mult decât un simplu aliment. Ele reflectă eforturile și sacrificiile producătorilor locali, dar și realitățile economice cu care se confruntă consumatorii din România.

Sursa: observatornews.ro/economic/un-kg-de-rosii-romanesti-a-ajuns-sacostemai-mult-decat-carnea-de-miel-in-piete-cand-sar-putea-ieftini-614565.html