aprilie 18, 2025
Politica

Dosarul Mineriadei: Ion Iliescu audiat acasă, Petre Roman la Parchet: „Învinuirea e nedreaptă”

Dosarul Mineriadei Ion Iliescu audiat acasa Petre Roman la Parchet Invinuirea e nedreapta

Dosarul Mineriadei: O poveste care refuză să fie uitată

Într-un colț al istoriei recente a României, Dosarul Mineriadei continuă să fie un simbol al controverselor și al întrebărilor fără răspuns. Evenimentele din iunie 1990, care au zguduit o națiune aflată în tranziție, revin în atenția publicului prin audierile unor figuri politice marcante. Ion Iliescu, fostul președinte al României, și Petre Roman, fost premier, sunt din nou în centrul atenției, fiind acuzați de infracțiuni contra umanității.

Petre Roman: „Această învinuire este profund nedreaptă”

Petre Roman, prezent la Parchetul General, a respins vehement acuzațiile care i se aduc. Cu o retorică încărcată de emoție, fostul premier a subliniat că nu există dovezi care să-l lege de organizarea sau implicarea în aducerea minerilor la București. „Ce interes aveam eu să organizez o represiune? Am fost un om al schimbării, al deschiderii României către NATO și UE”, a declarat acesta, încercând să-și apere integritatea.

Ion Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul președinte Ion Iliescu, acuzat că ar fi ordonat evacuarea violentă a manifestanților din Piața Universității, va fi audiat la domiciliu. Această decizie a stârnit reacții diverse, alimentând dezbaterile despre responsabilitatea liderilor politici în acele zile tulburi. Procurorii susțin că atacul din 13 iunie 1990 a fost orchestrat cu implicarea forțelor de ordine și a peste 10.000 de mineri, având consecințe tragice: pierderi de vieți omenești, violențe și încălcări grave ale drepturilor fundamentale.

Un dosar marcat de controverse

Dosarul Mineriadei a fost trimis inițial în instanță în 2017, dar a fost restituit pentru refacerea anchetei în 2020. Decizia de anulare a probelor a ridicat semne de întrebare asupra modului în care justiția tratează cazurile de o asemenea amploare. În acest context, nume precum Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu sau Miron Cozma rămân asociate cu evenimentele din iunie 1990, fiecare având propria versiune a adevărului.

Un capitol deschis al istoriei

Mineriada din 1990 nu este doar o pagină întunecată a trecutului, ci și o lecție despre responsabilitate, adevăr și justiție. În timp ce unii încearcă să-și apere numele, iar alții cer dreptate pentru victime, acest dosar rămâne un simbol al luptei pentru claritate într-o perioadă de tranziție. Întrebările persistă, iar răspunsurile întârzie să apară, lăsând o națiune să reflecteze asupra propriei istorii.

Sursa: observatornews.ro/justitie/dosarul-mineriadei-petre-roman-chemat-din-nou-la-parchetul-general-ce-interes-aveam-sa-fac-un-complot-606552.html